Nyaralás, napfény, tenger, Olaszország, Italy, Itália


Fotógaléria Vendégkönyv

 

A Trieszti-öbölben, az olasz Adria Magyarországhoz legközelebb eső részén található, hídon megközelíthető szigetet amolyan kis Velenceként tartják számon lagúnáival, hangulatos utcáival. Gradót a szárazfölddel két hosszú autóshíd köti össze: az egyik Aquileia, a másik Monfalcone-Trieszt felől. A történelmi városmagban hangulatos utcácskák, éttermek, borozók várják az utazót. A Gradoba látogatóknak érdemes Lagoon városát is felkeresniük. A Grado és Aquileia közötti vízi út mentén számos apró - néha csupán néhány tíz m2 - területű szigetecske található. Grado jellegzetes csónakjaival még nagyobb élményt nyújt Lagoon szigeteinek megismerése.

Grado a XIX. század legvégén jutott a divatos fürdőhelyek sorába. Jódban és ásványi sókban gazdag homokja, a tengervíz só koncentrációja, termálvize, s egészséges természeti környezete miatt évszázados hagyományokra visszatekintő klimatikus gyógyhely, napjainkban pedig egy kulturált, de kisvárosias jellegét megőrzött tengerparti üdülőhely. Tengerpartja több mint húsz kilométer hosszú. Finom aranyhomokja (központi strand) és nagyon lassan mélyülő, sokáig sekély vize miatt a kisgyermekes családok paradicsoma. Számos termálfürdő áll továbbá az idelátogatók rendelkezésére. Az egészség-központ fűtött uszodával, szaunával, törökfürdővel várja az idelátogatókat.

A román kori alapokra épült városka nem csupán a wellness és a pihenés központja, de ókori történelmi emlékekben gazdag tengerparti város is, amely számos látnivalót kínál az idelátogatóknak.

A kétezer éve lakott sziget eleinte Aquileia kikötője, majd vetélytársa volt. A kisváros történelmi központja, Grado Vecchia az 5. században alakult ki. A római erődítmény, a Castrum nagyjából 360 X 90 méteres, téglalap alakú terület volt, megerősített falakkal, tornyokkal. Itt épültek az első templomok. Az óvárosban egymás közelében álló két ősi templom közül a kisebbik a Santa Maria delle Grazie, a nagyobbik a Szent Eufemia mártírnak szentelt háromhajós katedrális. Utóbbi mellett áll a Battistero, a keresztelőkápolna. A Centro Storico, a történelmi városközpont a sziget délnyugati sarkát foglalja el, tőle északra és keletre szállodák és apartmanházak állnak. A sziget keleti felében található a Pineta negyed. A két beépített terület között üres, homokos térség van, a part mentén sportpályákkal.