Nyaralás, napfény, tenger, Olaszország, Italy, Itália


Fotógaléria VendégkönyvOlaszország Európa déli részén, az Appenini-félszigeten terül el. Az ország területéhez három nagy- és hetven kisebb sziget is hozzátartozik. A három fő sziget : Szicília, Szardínia és Korzika. A Földközi-tenger medencéjébe mélyen benyúló csizma alakú félszsigetet a helyiek Lo stivale (a csizma) néven is emlegetik. Az olaszok országukat szívesen nevezik Il bel Paese -nek, ami olaszul annyit jelent: a csodálatos ország.
A természetes határvonalakkal övezett országot északon az Alpok vonulatai, nyugaton a Tirrén - tenger, délen a Földközi - tenger és a Jón - tenger, kelet felől pedig az Adriai - tenger határolja.

Az ország jelentős idegenforgalmát háromezer éves történelmének, kultúrájának, változatos, vonzó tájainak köszönheti. Itt minden évszakban akad ok az utazásra: télen síelhet az Alpok lejtőin, tavasszal és ősszel számtalan különböző úti cél között válogathat a kultúrát és természetet kedvelő utazó, nyáron pedig négy tengerben fürödhetnek a tenger és a napfény szerelmesei. A római kori műemlékek, reneszánsz művészeti alkotások, a világhírű konyha és a homokos strandok turisták ezreit vonzzák.

Éghajlata:

Olaszországot éghajlati szempontból alapvetően három különböző részre oszthatjuk. Észak-Olaszországra a kontinentális éghajlat jellemző hideg és ködös téllel, forró nyárral. Ilyen a Pó-síkság éghajlata. A hegyekben, az Alpok lejtőin az éghajlat hegyvidéki, hosszú, havas, hideg téllel és rövid, hűvös nyárral. A félsziget és a szigetek éghajlata mediterrán: a tél enyhe és csapadékban gazdag, a nyár forró és száraz. Dél felé haladva egyre hosszabb nyári szárazság jellemző, mivel a "Sirocco" nevezetű szél Afrikából nagy meleget fúj a déli területekre, meghosszabbítva ezzel a forró nyári napok számát. A félsziget alsó részének nyugati partján a szubtrópusi éghajlat is megtalálható. Az éves átlagos hőmérséklet 11°C és 19°C között mozog. A legtöbb csapadék ősszel és télen esik, amikor a nyugati szelek felerősödnek. A legkevesebb eső Dél - Szicíliában esik, körülbelül 460 milliméter évente. A legtöbb csapadék az észak-keleti országrészre jellemző, itt az éves mennyiség 1500 milliméter.